EU-infodag i Storstan: Erasmus+

_20171006_145019.JPG

Klicka på bilden för mer info om dagen, inklusive alla PowerPoint-slides som visades

Bara att konstatera: det var en himla god – för att inte säga smaskig! – infodag i Storstan 6. oktober om EU-skolsamarbeten där det i synnerhet var fokus på Erasmus+ som i Sverige sorterar under UHR (Universitets- och högskolerådet). Allvarligt sagt så var det aningen brådis med eftermiddagsfikat; lite synd för att det fanns gott om smarriga saker till bjuds!

Det viktigaste var ändå all den kunskap om Erasmus+ projekt som proffsen på UHR – och kollegorna! – delade med sig. Skolorna som var representerade i Stockholm hade alla fått sina projektansökningar beviljade (mer om vårt projekt här) men sedan finns det ett antal fallgropar som det gäller att undvika för att projekten skall löpa så smidigt som möjligt. Ett par mer allmänna saker om Erasmus+ som jag tror är högintressanta för alla inom utbildningsområdet är som följer:

  • Till nästa omgång kommer det att vara (ännu?!) lättare att ansöka om bidrag till skolsamarbeten. Jippi! Denna gång var vår ansökan på 46 sidor..
  • EU-finansieringen utökas också rejält och detta innebär i sin tur att det skall vara lättare att få tummen upp – förutsatt att projektidén är genomtänkt såklart.

Ett framgångsrikt projekt innebär en hel del arbete för alla inblandade, den saken är klar, och ett ordentligt förarbete borgar för en givande upplevelse längre fram. Projektidén måste vara mycket tydlig och så också målsättningen. Det är inte meningsfullt att, med mycket begränsade resurser, försöka nå ett slutresultat som kräver extrema ansträngningar! Ytterligare tips under dagen:

  • Förbered dig – så gott det går – med tanke på oförutsedda händelser, exempelvis medarbetare (eller chefer) som lämnar organisationen. Till viss del går det att styra om projektet i dessa lägen men då gäller det att kontakta Erasmus+ handläggarna direkt.
  • Trots att koordinatorn för projektet har ett övergripande ansvar så bygger all rapportering och slutresultaten på samarbete och gemensamt ansvarstagande. Välfungerande kommunikation och mellan deltagarna i projektet är en förutsättning för ett bra resultat och därmed krävs god vana med IT-användning
  • Dokumentera allt ordentligt. Det kan hända att projektet synas i sömmarna inom en tidsspann på fem år efter projekttidens slut.
  • Håll koll på budgeten och tänk på att skolan måste sannolikt stå för exempelvis vissa resor och boendekostnader innan EU-bidraget är tillgängligt. Finansieringen från EU är just ett bidrag, det täcker inte alla kostnader för projektet.
  • En viktig del av projektet går ut på att sprida resultaten till dem som kan tänkas kunna dra nytta av dessa. Hur skall spridningen gå till?

Infodagen var bra också med tanke på kontakterna med andra skolor och inte minst för den personliga kontakten med Erasmus+ handläggarna. Klart att det är enklare att kommunicera framöver på distans efter att ha träffats i den fysiska världen! Alla PowerPoint-slides från infodagen finns förresten tillgängliga genom UHR och denna länk (ganska stor pdf).

Jag streamade på YouTube tidigare under hösten en DViSonAir diskussion tillsammans med en av skolledarna på min hemmaplan i Luleå. I samtalet fokuserade vi just på internationellt samarbete och mina erfarenheter därvid från tidigare år. Vår pratstund sammanfattade jag på min blogg och genom inlägget jag skrev går det att se på hela härligheten eller endast lyssna (genom min OnAirWithNiilo-podcast). Mitt blogginlägg hittar du här och podcast-avsnittet kan du också lyssna direkt:

About niiloa

Former language teacher, GSuite superadmin, advocate for international school collaboration. YouTuber, podcaster, sea kayaking addict
This entry was posted in conference, IT i skolan, Tunaskolan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s