Om mig

Vintern 2023 är jag nybliven, ganska ung(!) pensionär – tidigare språklärare, drev på skolans digitalisering och arbetade under flera år som lärarutbildare inom pedagogisk IT-användning (Skolverkets PIM-projekt) i Luleå och ledare för Tunaskolans webbtidning.  Under 2012 initierade och genomförde  jag Tunaskolans pilotprojekt med Google Apps for Education (=GAFE, numera GSuite for Education); se lärarröster och mina tankar om GAFE-implementeringen. Efter en lyckad pilotfas blev Google Classroom skolans välfungerande digitala plattform för arbetsflödet med skoluppgifterna tills MS Office 365 några år senare rullades ut i hela Luleå kommun.

Föga överraskande blev jag aldrig särskilt förtjust i Office 365! Jag tycker det märks fortfarande tydligt att Microsoft har ‘tryckt dit internet’ i efterhand när man slutligen var illa tvungen; det hela blev lite av ett svårnavigerat lapptäcke. Ifall Microsofts bygge blir enormt mycket bättre nu, när ChatGPT skall vara med överallt, återstår att se.

Nåväl, för min del blev skolvardagen till slut alltför absurd – på flera plan – och sedan var det ett lätt beslut att tvärt avsluta lärargärningen. Mer om just IT-delen i det hela här och motsvarande publicering i Norrbottenskuriren här.

‘Shift happens’ – och det är fruktansvärt

Internationellt, fredligt samarbete är nyckeln till samexistens och hållbar samhällsutveckling i världen, det har jag varit övertygad om – tills Rysslands fullskaliga invasion av fredliga Ukraina 24. februari 2022. Det uttalade målet för Putins Ryssland är att förinta Ukraina och dess befolkning; med andra ord handlar anfallskriget om ett pågående folkmord där storskalig systematisk tortyr, mord och deportationer av både civila ukrainier och landets försvarare hör till vardagen. Tydligen har Putin ambitionen att följa i Stalins fotspår genom att använda terrorn som ett vapen och göra sitt avtryck i historien som en av vår tids största massmördare. Mer om mina tankar om Putin och hans Ryssland här.

Mitt fokus har huvudsakligen flyttats till att motverka den massiva ryska propagandan och stödja Ukrainas kamp för landets existens. Därmed har också fokus på denna blogg ändrats på motsvarande sätt. Som jag ser det strider Ukraina – och dör, varje dag – för Europa, för oss, för den fria världen. Ja, det sker grundläggande förändringar i vår tillvaro men inte i den riktning jag hoppades på.

Hjälp Ukraina i kampen mot Ryssland

Det finns många säkra sätt att stödja Ukraina, trots att landet fortfarande plågas av det tunga korruptionsarvet från Sovjet-tiden. Jag har mestadels valt att ge mina små bidrag genom personligt granskade kontakter som jag litar på – bland annat TDF-soldaten Yuriy Matsarsky som rapporterar direkt från fronten genom sin unika podcast Fighting For Ukraine. Om ekonomin är ansträngd: dela gärna info om Yuriys podcast vidare, det hjälper också mycket! Ett återkommande bidrag till Yuriys podcast är lätt att ordna genom denna direktlänk.

Beträffande andra individer och organisationer som arbetar för att hjälpa Ukraina så har jag sammanställt en kort lista (uppdaterar när jag hinner) där alla antecknade skall vara pålitliga. Se Help2UkraineList

Jag är inte direkt en vän av Facebook men det finns några riktigt bra grupper på plattformen, grupper som verkligen gör skillnad. Främst engagerar jag mig i Fb-gruppen Ryssland ut ut Ukraina.

Portfolio på webben – och CV

Vi alla skapar oss automatiskt en ‘webbportfolio’, oavsett om man är medveten om det eller inte. Mitt eget namn är unikt så de flesta träffar borde stämma ganska bra när du gör en Google-sökning på mig. Min CV finns att ta del av och ladda ner genom denna länk.

Kurser, utbildningsdagar, föreläsningar

Jag har bred erfarenhet av att skapa, organisera och medverka vid kurser och utbildningsdagar som berör pedagogisk IT-användning – på svenska, engelska eller finska. Jag har också deltagit i flera EU-projekt och är väl förtrogen med möjligheterna till att söka finansiering till internationella skolsamarbeten och utbildningar. Kontakta mig för mer info.

Follow niiloa on Twitter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s