Hej då, Tunabladet

Screenshot 2016-06-10 09.27.40

Det var länge sedan – fast det inte riktigt känns så – när jag, kort efter att jag hade börjat på Tuna anno 2002, gick till rektorn Janne med mina vilda idéer om att dra igång en webbtidning. Janne lyssnade, funderade, ställde lite frågor och sedan var det bara att tuta och köra.

Tanken var att eleverna skulle få en möjlighet att göra riktiga arbeten som skulle synas också långt utanför Tunaskolan: en tidning på webben skulle det bli, precis på samma villkor som vilken annan tidning som helst. Så blev det också och under mer en fem år var Tunabladet en mycket aktiv, unik och prisad skolsatsning som också uppmärksammades både på hemmaplan och internationellt. Därefter gjorde nedskärningar att webbtidningen under flera år förde en tynande tillvaro och idag är Tunabladet borta från webben för gott; några godbitar har jag ändå lyckats spara. Nu är det förstås dags att tänka till, ta vara på erfarenheterna och se till att vi framöver skapar ännu bättre möjligheter för Tuna-eleverna att visa upp allt det fina de kan.

Sammanfattning 1-2-3

Har du följt länkarna ovan är detta kanske överflödigt men jag sammanfattar ändå kort mina huvudsakliga tankar från åren som – jamen – tidningschef!

  • Vi kan – och skall – sträva efter att jobba på riktigt med eleverna. Givetvis är det här inget nytt men det var häftigt att se hur fina resultaten kan bli.
  • Svenska skolor har internationellt sett digitalprylar i överflöd; detta är uppenbarligen inte nyckeln till bästa tänkbara resultat för eleverna. Nyckeln är istället att använda tekniken för att möjliggöra allt som var helt omöjligt tidigare och till stor del handlar det då om gränslöst samarbete och kommunikation i olika former.
  • De två första punkterna pekar tydligt mot denna tredje som Carl Heath tog upp på SETT2016: skolan måste spegla samhällsförändringarna, annars blir eleverna dåligt rustade för vidare studier och arbetslivet.

Sedan då?

Skall vi nu återuppliva Tunabladet och sätta igång igen med allt det fina vi kan så väl sedan tidigare? Nej, självfallet skall vi inte det – webbtidning är en kanongrej men nu gäller det att gå vidare och utnyttja de enorma möjligheter vi har idag. Exempelvis är det fullt genomförbart att dra igång en internationell videoredaktion med live webbsändningar – något som skulle ha krävt astronomiska investeringar på Tunabladets tid!

About niiloa

Language teacher, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration, sea kayaking addict
This entry was posted in IT i skolan, Tunaskolan. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hej då, Tunabladet

  1. Tunaelev says:

    Hej Niilo. Finns artiklarna som publicerades på tunabladet att få tag i på något sätt eller är allt borta? Är ute efter en särskild grej sedan jag gick på skolan i mitten på 00-talet så mail mig gärna ifall det går på något sätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s