DViSonAir #27: Publicera mera! Del 1


Fokus på webbpublicering – och inte vilken sorts publicering som helst utan på något som har hängt med ganska länge nu: bloggar. Vi hade en extremt kunnig panel denna gång – förutom prisbelönte blogg-gurun Alastair Creelman också Jonas Bäckelin och Mats Öström – de sistnämnda båda från Stockholm.

Precis i början av sändningen var det aningen(!) kaotiskt för mig – huvudsakligen för att jag själv hade vår YouTube-stream igång – med ljudet påslaget, förstås – i en webbläsarflik. Nej, inte bra, milt uttryckt! Resultatet blev att jag hörde mig själv dubbelt upp och det var en helt ohållbar situation som framkallade en akut svettattack.. Nåväl, till slut fattade jag vad det var frågan om – trist bara att min egen audio, genom webbkamerans värdelösa mikrofon, är usel rakt igenom. Aldrig mer webcam-mikrofon för mig! Vi kikade också ganska mycket på Alastairs bloggar så ‘audio-only’ varianten kanske generellt tappar lite mer denna gång – jämfört med videon – än vad som brukar vara fallet.

 

Det var förstås inte möjligt att bara bortse ifrån de fruktansvärda händelserna som drabbade vår huvudstad 7. april; i detta sammanhang berörde vi också kort hur både traditionella och sociala medier berättade om våldsdådet. Alla är vi publicister idag, i någon mening – men ofta utan någon som helst utbildning, bedrövligt ofta utan något som helst ansvarstagande och inte sällan också med någon sorts självutnämnd rätt att sprida hat, rykten och lögner. Frågan är om det finns något sätt att ändra på detta, som Alastair var inne på – eller om det bara gäller att lära sig hantera situationen. Vi kommer med stor sannolikhet återkomma i ämnet.

Jag tror vi gick igenom ganska ordentligt det mesta som skall ingå i en ‘traditionell’ blogg; självfallet är en blogg också en webbsajt – fast en ganska speciell sådan. Vissa bitar skall ingå i bloggbygget, inte minst för att läsarna skall på olika sätt kunna att ta del av visdomsorden. Det skall vara lätt att prenumerera på senaste nytt genom e-post och såklart skall det vara lika enkelt att prenumerera på bloggnytt genom en sk. RSS-läsare som exempelvis Feedly eller NetVibes. Kanske det viktigaste är ändå att hålla en konsekvent linje i inläggen och faktiskt också publicera hyfsat regelbundet – i alla fall om målet är att få och behålla många läsare! Själva skrivandets hantverk hann vi inte skärskåda i detalj (återkommer!) men helt klart är det inte alls samma sak att skriva på webben som exempelvis att skriva ‘gammaldags’ tidningsartiklar.

Mer om bloggar – och annan webbpublicering! – kommer garanterat. Som vanligt skall kommande avsnitt annonseras genom sociala medier så håll koll på hashtag #DViSonAir.

Vi ses On Air!

About niiloa

Former language teacher, GSuite superadmin, advocate for international school collaboration. YouTuber, podcaster, sea kayaking addict
This entry was posted in DViSonAir, EdTech, HangoutOnAir, SocialMedia. Bookmark the permalink.

2 Responses to DViSonAir #27: Publicera mera! Del 1

  1. natbaserad says:

    Vi talade även om Ping-back när man bloggar, vilket gjorde att jag fick information att min blogg nämnts här :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s