Det årliga mötet för svenska eTwinning-ambassadörer 2017 arrangerades av UHR / eTwinning under två strålande vackra vårvinterdagar i Stockholm. Som vanligt var det en mycket trevlig men också ganska hektisk samvaro; denna gång var det kanske ännu mer späckat schema än vanligt – huvudsakligen beroende på att uppdraget för eTwinning-ambassadörerna i Sverige nu kommer att konkretiseras betydligt genom en tydlig ‘kravspecifikation’ enligt en etablerad finsk modell (kanske borde Sverige också ta en ordentlig titt på den nya läroplanen i Finland?).
Såklart är det bra att ambassadörsrollen blir tydlig men detta innebär också att huvudmännen och skolledarna måste ta ställning: är internationalisering, det globala nätverkandet och därmed också vettig pedagogisk IT-användning verkligen något att satsa på? Från min gräsrots-heltids-lärarhorisont är det uppenbart att det kommande uppdraget för svenska eTwinning-ambassadörer klarar man inte av enbart på kafferasterna – hur långa (eller korta) de än är. Lyckligtvis, oavsett hur min egen medverkan inom eTwinning blir framöver, så känner jag mig ganska så nöjd med det jag har gjort i min roll som ambassadör under de senaste tio åren.
Att skriva på webben var också i fokus under ambassadörsträffen; självfallet otroligt viktigt i dessa dagar när nästan alla ungdomar verkar närmast kontinuerligt publicera på nätet. Bloggar kanske är aningen dammigt för dagens unga men detta är fortfarande en suverän kommunikationskanal som är tillgänglig för alla med åtkomst till internet. Den svenska eTwinning-bloggen skall också fräschas upp och få ännu fler regelbundna inlägg från ambassadörerna längre fram. Missa förresten inte DViSonAir YouTube live HangoutOnAir 12. april – ‘Publicera mera!’ – där jag, prisbelönta edu-blogg-proffset Alastair Creelman och kanske ytterligare några kollegor skall fokusera just på webbpublicering och bloggar! Motsvarande G+Event hittar du här.