eTwinning-ambassadörerna i Storstan: maj 2015

Screenshot 2015-05-11 08.39.52

De årliga träffarna för svenska eTwinning-ambassadörer är alltid inspirerande till tusan; alla i denna grupp jobbar aktivt med skolutveckling och givetvis då i synnerhet med frågor som berör pedagogisk IT-användning och internationellt samarbete. Denna gång var det extra festligt att träffas för att i år är det ju tioårsjubileum för europeiskt skolsamarbete genom eTwinning. Klart att jag skrev också lite grand hur det var när eTwinning-webben öppnades officiellt 2005 i Bryssel – se Tunabladets artikel! Sedan dess har det verkligen hänt en del och i nuläget finns det sådär 140.000 registrerade skoloreTwinning-webben; med andra ord finns det minst sagt skapliga möjligheter att hitta en samarbetspartner, oavsett ämnesområde och inriktining.

School Education Gateway är ett nytt EU-initiativ med direkt koppling till eTwinning och också Erasmus+ ramverket i stort. Efter att den tidigare budgetperioden avslutades, har det inte funnits ett centralt register för fortbildningskurser som fungerar under Erasmus+ Key Action 1 men nu har detta åtgärdats. Alla som erbjuder kompetensutveckling genom KA1-finansiering kan nu lägga till sina utbildningar i katalogen på SEG.

Vad gäller Erasmus+ så är det viktigt att känna till att numera kan inte enskilda lärare längre söka KA1-kurser utan det måste finnas en European Development Plan för skolan, ett ramverk minst ett år framåt där man fastställer planerna för kompetensutvecklingen. Som vanligt är ett eTwinning-projekt också ett utmärkt sätt att ‘prova vingarna’ och se om tankegångarna kanske håller i ett större sammanhang där man kan söka finansiering genom Erasmus+.

Du som är nyfiken på eTwinning: missa inte eTwinningOnAir som är både en live YouTube ‘show’ och en traditionell audio-podcast! Nu finns det också en kostnadsfri smartphone-app för Android och iPhone som är det klart enklaste sättet att alltid ha tillgång till de senaste episoderna – sök på eTwinningOnAir på Google Play eller App Store och ladda hem! Läs mer om eTwinningOnAir på den svenska eTwinning-bloggen och hör gärna av dig om du undrar över något!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in eTwinning, eTwinningOnAir and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s