DViSonAir #17: GAFErep

Vilket suveränt GAFErep det blev när jag fick sällskap av Joakim Bergeå  (IT-ansvarig på Bromma folkhögskola), MartinKuczynski (IT-chef på Nacka gymnasium) och – till slut, efter kvällsjobbet i plugget! – också Kim Nilsson (IT-admin på Kunskapsgymnasiet i Malmö). Tanken med det här GAFErepet var att gå igenom ‘allt’ om Google Apps for Education; vad det egentligen är och hur det kommer sig att alltfler skolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner världen över – se läget i Sverige här! – satsar på denna molntjänst.

Vi kanske inte riktigt lyckades täcka in precis allt – i synnerhet själva implementeringen skulle egentligen kräva ett alldeles eget GAFErep, vad tror ni paneldeltagarna? – men ganska mycket tror jag att vi faktiskt fick med. Riktigt intressant att höra om erfarenheterna från ett stort gymnasium, en folkhögskola och ytterligare ett gymnasium och jämföra lite grand med våra egna erfarenheter från grundskolan. Trots att jag försökte med lite mothugg var det egentligen bara att kapitulera: GAFE är ett mycket bra upplägg som fokuserar fullt ut på det praktiska arbetet tillsammans med eleverna, utan reklam och med mycket välfungerande support. Sade jag att det är också kostnadsfritt för skolor?

En sak borde vi egentligen tryckt på ännu mer, känner jag: skillnaden mellan att använda Google-privatkonton och GAFE. I min sammanställning om implementeringen skriver jag bl.a. om detta och sammanfattar så här:

..användningen av privata [Google] konton i skolan bäddar för osäkerhet, ineffektivitet och i värsta fall kaos medan GAFE står för ett professionellt förhållningssätt, tydlig struktur och grundläggande kontroll.

I vanlig ordning finns denna HangoutOnAir också tillgänglig som ‘audio only’ ; det är onekligen smidigt att lyssna när man gör något annat – typ diskar eller dammsuger – som kanske inte kräver maximal koncentration! Du kan ladda ner mp3-filen (eller lyssna direkt på webben) här.

Vi ses On Air!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in DViSonAir, HangoutOnAir. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s