Tankar efter eTwinning-ambassadörernas möte i maj 2014

Image

Mitt i blomstrande maj anordnade UHR/eTwinning återigen en träff för närmare tjugotalet svenska eTwinning-ambassadörer som alla – oavsett var man har sin hemvist i Sverige – driver på internationellt samarbete generellt och då givetvis eTwinning i synnerhet! Att vara eTwinning-ambassadör i Sverige är en hedersuppgift som inte precis medför ekonomiskt oberoende (troligen för att det finns inget arvode eller annan direkt ersättning) men däremot får man möjligheten att lite då och då träffa andra likasinnade inom utbildningsområdet, både i Sverige och i internationella sammanhang. Detta i sig är otroligt givande och resulterar nästan automagiskt i ett antal diskussioner kring skolutveckling och idéer till internationella samarbeten. Vi eTwinning-ambassadörer har också förmånen att direkt ta del av de senaste nyheterna kring europeiskt skolsamarbete.

En av höjdpunkterna från vår träff – förutom de nästan kontinuerliga, informella diskussionerna kring skola och lärande! –  var den detaljerade presentationen av EU:s fortfarande mycket färska ramverk för utbildning, Erasmus+ , av Jessica HintzeUHR. Det har skett stora förändringar jämfört med förra budgetperioden (Lifelong Learning Promgramme, LLP) och nu gäller det att få ut informationen till huvudmännen och skolorna! En av de kanske viktigaste förändringarna är att en lärare kan inte längre själv söka till EU-finansierad vidareutbildning; det måste finnas en övergripande utvecklingsplan (European Development Plan) där skolan ser framåt ett år och definierar – och motiverar – behovet av EU-finansiering.

Att starta och genomföra eTwinning-projekt kommer däremot att vara lika enkelt som tidigare och det krävs fortfarande inget annat än registrering på eTwinning.net för att komma igång. Självfallet leder många eTwinning-samarbeten vidare till större projekt och då skall man ha full koll på Erasmus+ ! Ett exempel på detta – från LLP-tiden – är Tunaskolans medverkan i eTwinning- och Comenius-projektet Be Smart, Be Safe.

Ytterligare en suverän del av vår ambassadörsträff var ‘säljutbildningen’ som kollegan Rickard Hagerberg höll i; ett välbehövligt genomtänkt sätt att fokusera på det vi skall hålla på med: att medverka i att så många kollegor och ungdomar som möjligt skall få förmånen att samverka genom eTwinning.

Nästa gång eTwinning-ambassadörerna sammanstrålar blir i september, återigen i Stockholm och denna gång är det dags för en träff för eTwinning-ambassadörer från alla nordiska länder. Det kommer att bli en suverän start för höstterminen!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in eTwinning, konferens. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s