I denna DN-insändare tar 16-åriga Malin Stenströn upp intressanta saker som i allra högsta grad berör pedagogisk användning av IT i skolan. Jag är medveten om att det kanske inte är helt ok med tanke på upphovsrätten att jag lägger ut insändaren på det här sättet men jag tar risken – jag lyckades inte hitta texten på webben, annars skulle jag såklart ha länkat..
Direkt efter att jag hade läst Malins insändare skrev jag ner mina kommentarer till det hon tog upp och mejlade också DN. Det är förstås långt ifrån säkert att DN tar upp mitt mejl så därför bifogar jag det här.
Hej Malin
Läste precis din DN-insändare där du skriver att i din gymnasieskola drar man in extra hjälp i matte men ändå satsar på dyra datorer till alla elever. Jag är lärare i år 7-9 i grundskolan och jobbar troligen sådär hundra mil från din bostadsort men jag måste ändå dela med mig några funderingar.
Det är självklart att inga datorer kan ersätta lärarledd undervisning. Lika självklart är att alla elever måste ha vettiga arbetsredskap; i en modern skola måste alla – både elever och personal! – ha tillgång till nätanslutna datorer. Att kunna använda internet på ett smart sätt är ett måste i dagens och morgondagens samhälle och vilka prylar som används till detta är egentligen mindre intressant, tycker jag.
Jag hajade till ordentligt när du skrev att ni endast använder ordbehandlare och presentationsprogram av allt som era datorer har att bjuda på. Om det verkligen är så har datorsatsningen i din skola spårat ur fullständigt. Klart att mina elever också skriver mycket och jobbar med presentationer men det allra viktigaste med digitaltekniken är ändå allt som var helt omöjligt att klara av tidigare! Då menar jag förstås de otroliga möjligheterna med ljud och bild som finns idag men i synnerhet något som jag fortfarande tycker är enormt häftigt: global kommunikation i realtid, när vi vill och hur vi vill. Här har vi nyckeln till en framgångsrik och inspirerande skola!
Vad gäller dyra datorer Malin så tror jag du har rätt – alla i skolan behöver inte hela tiden ha samma verktyg, så är det ju också på andra arbetsplatser. Det man däremot måste ha är tillräckliga kunskaper för att kunna välja verktyg som är bäst lämpade med tanke på den arbetsuppgift man har. Fler och fler uppgifter klarar man enkelt direkt på webben och de bästa lärverktygen finns också tillgängliga där – dessutom kostnadsfritt. Att min kommun inte har satsat fullt ut på dessa superbra, webbaserade tjänster är mig en gåta.
I min skola – Tunaskolan i Luleå – är vi nu delaktiga i ett EU-projekt som fokuserar just på smart och säker användning av internet. Vi kommer att lära oss enormt mycket med hjälp av en oslagbar kombination: språk och internet. Kanske det bästa med projektet är att det är precis lika viktigt för lärarna som för eleverna! Mer om projektet ‘Be smart, be safe’ hittar du på adressen: http://goo.gl/mv5ZN
Det vore kul att höra mer om dina erfarenheter av IT i skolan framöver, Malin! Jag är ganska lättgooglad och på FB finns jag som ‘Niilo språklärare’
Hälsar
/Niilo Alhovaara, Luleå
Det skulle verkligen vara supertrevligt att höra lite mer om vad Malin tycker om pedda-IT i skolan. Starkt gjort att skriva en insändare till DN under eget namn!