Underbar affärsidé

Bokus
Bokus.com: många träffar på Frederic P. Miller!
Läste CS-artikeln om ‘robotförlag’ och blev fascinerad – går det verkligen att sälja rejält dyra böcker där innehållet endast består av en mängd hopklippta Wikipedia-artiklar? Svaret är tydligen ‘ja’ men frågan är hur många av kunderna som verkligen förstår att exempelvis Frederic P. Miller inte är en författare utan ett datorprogram. 

 

Ett av de mest kända ‘robotförlagen’ är tydligen tyska VDM Publishing, en print-on-demand-verksamhet som bl.a. anger Miller,  Landome och McBrewster  som sina ‘redaktörer’. I verkligheten finns det inga redaktörer, för att inte tala om författare – dessa behövs givetvis inte när affärsidén går ut på att kopiera och paketera om material som redan finns fritt tillgängligt på nätet.

 

Hur stort är då utbudet av dessa datorgenererade storverk? Tydligen ganska rejält: En sökning på Frederic P. Miller på Amazon.com ger fler än 93.000 träffar. Provar man med samma sökning på svenska Bokus.com blir det fler än 100.000 träffar och  AdLibris ger hundratals (systemet kan inte visa fler än 500). Det intressanta är att varken Amazon eller Bokus framhåller att dessa böcker är helt och hållet kopierade från nätet. AdLibris däremot konstaterar tydligt vad som gäller: Observera att förlaget som ger ut denna produkt baserar innehållet i sina produkter på fria källor som Wikipedia. Boken är med stor sannolikhet endast ett utdrag ur dessa informationskällor, alltså inte en vanlig bok i den bemärkelsen.”

 

Visst är det en underbar affärsidé: att fixa en ny förpackning till något som andra har lagt ner mycket arbete på att ta fram och sedan sälja det dyrt – utan att ge någon som helst ersättning till upphovsmännen! Snacka om att slippa mängder med onödiga omkostnader.

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in MyView, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s