Det verkar finnas många som tror att fildelning är något mycket suspekt som man helst inte skall ägna sig åt. Tänk vad tokigt det kan bli! Självfallet skall man ha koll på upphovsrätten men faktum är att fildelning är ett mycket bra sätt att dela med sig digitalt material som alltför ofta blir helt ohanterligt när det dimper ner i brevlådan i form av en bilaga till ett mejl.
E-postbilagor suger (ofta)
Vad är det för fel på e-postbilagor då? Jo, det finns flera saker som kan ställa till det med bilagorna men kanske den jobbigaste är alltför ‘tunga’ inklistrade filer som täpper till e-posthanteringen. En god tvåa är bilagor som mottagaren inte alls kan öppna för att man saknar ett (fräscht) program som krävs för detta. Sedan tillkommer också trasslet med en mängd revisioner på samma material som finns i omlopp – till slut vet ingen vad som gäller.
Det finns flera hyfsat enkla sätt att slippa en stor del av trasslet med e-postbilagor och här tar jag upp tre av dessa, i stigande svårighetsordning från det allra enklaste enkla:
- Skicka ingen bilaga! Om det enda som behövs är ett par rader text finns det knappast någon anledning att fixa ett dokument i en ordbehandlare. Samma sak om materialet finns någonstans på webben att se på eller att ladda ner, då är det förstås bara att klistra in en direktlänk istället. Prova bara först att länken i ditt mejl verkligen fungerar.
- Om du ändå bestämmer dig för att klistra in en bilaga, försök förvissa dig om att mottagaren faktiskt kan ta del av materialet. När det gäller ordbehandlare så kan det hända att alla inte har den senaste varianten av MS Word – och det finns definitivt också många som använder något helt annat program för sitt skrivande. De allra flesta ordbehandlare kan öppna dokument skapade med äldre Word-versioner så testa ‘Spara som’ -> ‘Word 97’ eller liknande. Mellan olika datorsystem – typ Mac och PC – kan man också vänta sig problem. Kolla i förväg vad som gäller!
- Ladda upp dokumentet i ‘molnet‘ – dvs. använd en webbaserad tjänst som gör det möjligt att dela med sig (och också ofta att redigera) digitalt material direkt i webbläsaren. Det blir mer och mer vanligt att man inte alls installerar något program i den egna datorn utan jobbar ‘online’ – genom internet – direkt i webbläsaren. Numera går det också att arbeta med film på detta sätt, en intressant variant är (svenska!) JayCut. Kan man jobba i webbläsaren genom internet, spelar det ingen roll om man har Mac, PC eller någon annan sorts dator.