Fildelning in, e-postbilagor ut

Fildelning
Bilden på suverän fildelning genom Jonas

Det verkar finnas många som tror att fildelning är något mycket suspekt som man helst inte skall ägna sig åt. Tänk vad tokigt det kan bli! Självfallet skall man ha koll på upphovsrätten men faktum är att fildelning är ett mycket bra sätt att dela med sig digitalt material som alltför ofta blir helt ohanterligt när det dimper ner i brevlådan i form av en bilaga till ett mejl.

E-postbilagor suger (ofta)

Vad är det för fel på e-postbilagor då? Jo, det finns flera saker som kan ställa till det med bilagorna men kanske den jobbigaste är alltför ‘tunga’ inklistrade filer som täpper till e-posthanteringen. En god tvåa är bilagor som mottagaren inte alls kan öppna för att man saknar ett (fräscht) program som krävs för detta. Sedan tillkommer också trasslet med en mängd revisioner på samma material som finns i omlopp – till slut vet ingen vad som gäller.

Det finns flera hyfsat enkla sätt att slippa en stor del av trasslet med e-postbilagor och här tar jag upp tre av dessa, i stigande svårighetsordning från det allra enklaste enkla:

  • Skicka ingen bilaga! Om det enda som behövs är ett par rader text finns det knappast någon anledning att fixa ett dokument i en ordbehandlare. Samma sak om materialet finns någonstans på webben att se på eller att ladda ner, då är det förstås bara att klistra in en direktlänk istället. Prova bara först att länken i ditt mejl verkligen fungerar.
  • Om du ändå bestämmer dig för att klistra in en bilaga, försök förvissa dig om att mottagaren faktiskt kan ta del av materialet. När det gäller ordbehandlare så kan det hända att alla inte har den senaste varianten av MS Word – och det finns definitivt också många som använder något helt annat program för sitt skrivande. De allra flesta ordbehandlare kan öppna dokument skapade med äldre Word-versioner så testa ‘Spara som’ -> ‘Word 97’ eller liknande. Mellan olika datorsystem – typ Mac och PC – kan man också vänta sig problem. Kolla i förväg vad som gäller!
  • Ladda upp dokumentet i ‘molnet – dvs. använd en webbaserad tjänst som gör det möjligt att dela med sig (och också ofta att redigera) digitalt material direkt i webbläsaren. Det blir mer och mer vanligt att man inte alls installerar något program i den egna datorn utan jobbar ‘online’ – genom internet – direkt i webbläsaren. Numera går det också att arbeta med film på detta sätt, en intressant variant är (svenska!) JayCut. Kan man jobba i webbläsaren genom internet, spelar det ingen roll om man har Mac, PC eller någon annan sorts dator.
Tre bra webbtjänster: Google Docs, MS Sky Drive och Dropbox
Det finns mängder med kostnadsfria webb- eller ‘moln’-tjänster för att skapa, lagra och dela med sig digitalt material men endast två rikiga tungviktare: Google och Microsoft. I båda fallen är nyckeln till alla tjänster ett användarkonto; Gmail eller  Google-konto öppnar Google-tjänsterna (missa inte Translator Toolkit!) och Hotmail eller Live-konto ger tillgång till motsvarande erbjudanden från Microsoft. Kort presentation av dessa tjänster – plus lite annorlunda Dropbox – nedan.
Google Docs
Googledokument
Google Docs – eller Google Dokument – erbjuder 1Gb lagringsutrymme, oavsett vilken typ av digitalt material man vill lagra och dela med andra. Många andra tjänster begränsar storleken på det man vill ladda upp men det gör inte Google så (i teorin) skall man kunna lagra exempelvis en video på just 1Gb. Det är enkelt att dela ut material till andra och arbeta tillsammans i exempelvis Office-dokument. Det fungerar också suveränt bra att ge feedback till eleverna genom Google Docs; ett mycket enkelt exempel här.
Microsoft Live Sky Drive
Skydrive
Microsoft har döpt sin tjänst till Sky Drive och där får användarna hela 25Gb utrymme. Möjligheterna till samarbete och ‘fildelning’ liknar det som Google erbjuder – om man använder ytterligare MS-tjänster – men 50Mb är max storlek på en enstaka fil man kan ladda upp till sin Sky Drive.
Dropbox
Dropbox skiljer sig en hel del från både Google Dokument och Sky Drive, inte minst för att man faktiskt skall installera ett litet program för full funktionalitet. Den stora styrkan med Dropbox är att allt man lägger i sin Dropbox-mapp i en viss dator finns sedan lokalt tillgängligt oavsett vilken av sina dator man jobbar vid. Detta fixar Dropbox genom att alla förändringar i användarens Dropbox-mapp speglas på webben och därifrån till alla datorer där användaren har installerat Dropbox. Lite struligt att förklara (kolla videon ovan!) men Dropbox är en suveränt smidig och extremt lättanvänd tjänst som ger användaren 2Gb utrymme på webben om man väljer gratisvarianten. Det är också mycket enkelt att dela med sig med hjälp av Dropbox. Enstaka filer kan vara max 300Mb om man laddar upp genom webben; använder man Dropbox-programmet, finns ingen begränsning.

About niiloa

Former language teacher, GSuite superadmin, advocate for international school collaboration. YouTuber, podcaster, sea kayaking addict
This entry was posted in collaboration, EdTech, MyView and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s