AEC-NET konferens 2010: Delhi, Indien

Stmarksdance

Oförglömliga dansuppträdanden av eleverna på St. Mark’s

Asia Europe Classroom Net – eller bara kort AEC – är en del av Asia Europe Foundation (ASEF) som bildades efter toppmötet i Thailand 1996. I mötet deltog ledarna från sammanlagt 25 asiatiska och europeiska länder, tillsammans med representanter från Europeiska Kommissionen. Målet för ASEF är att främja förståelsen mellan Asien och Europa inom flera olika områden; Asia Europe Classroom däremot fokuserar helt på skolsamarbeten inom ASEF ramverk. Målgruppen för AEC är högstadie- och gymnasieskolorna i Asien och Europa och huvudtanken är att genom användning av IT-verktyg genomföra gemensamma projekt som bidrar till ökad förståelse och vänskap över land- och kulturgränserna.

Nionde AEC-konferens: hållbar utveckling i fokus

Den årliga AEC-konferensen i Delhi 2010 var den nionde i ordningen, för min del den allra första och utan omfattande ekonomiskt stöd från AEC hade jag omöjligen kunnat delta. Därmed ett stort tack till AEC och då speciellt till Angie Toh som bidrog med extremt snabb, kunnig och detaljerad hjälp kring allt det praktiska vid planeringen av resan. AEC-konferensen 2010 fokuserade på hållbar samhällsutveckling och i synnerhet på den så viktiga biologiska mångfalden som i dag är allvarligt hotad över hela världen – också i Asien och Europa.

Verkligen internationellt! 

Sammanlagt var vi närmare 80 lärare – och en grupp elever – från 20 länder som träffades i Delhi för att nätverka och planera nya samarbetsprojekt. Stämningen var i topp och det var väldigt lätt att knyta kontakter även för oss som var helt och hållet ‘nybörjare’ i sammanhanget. Från Sverige var vi endast två deltagande lärare: Niclas Törnbladh från John Bauer-gymnasiet i Ystad var också på plats, tillsammans med två elever. Niclas har genomfört ett suveränt fint projekt – FiveTimesFive, på Ning-plattformen (Ning har, som bekant, upprört en del känslor efter att man stängde av ‘gratisåkarna’) – tillsammans med sina elever och samarbetspartners i flera asiatiska länder. Så bra var Niclas projekt att han tog hem en av tre prestigefyllda AEC Awards. Stort grattis till Niclas, hans elever och alla deltagare i projektet! Också många gratulationer till deltagarna i Eco Tourists’ Passports (koordinator: Yuen Chai Lin, Singapore) och Whazzup! (koordinator: Sinikka Laakio-Whybrow, Finland, Ning-plattform) som också tilldelades var sin AEC-Award.

Suveräna St. Mark’s

Näst sista konferensdagen bjöd både på ett oförglömligt besök på konferensens värdskola, St. Mark’s Senior Secondary School – vilka fullständigt otroliga uppträdanden av eleverna där! – och fortsatt arbete med alla pågående projekt. Jag vill också ge en eloge till alla i AEC-arbetsgruppen på St Mark’s för en suverän arbetsinsats. Stort tack!

Viktigt budskap

Det verkar som att AEC inte är särskilt välkänd i Norden; något jag tycker man definitivt skall ändra på så kom med och registrera dig! Organisationen erbjuder möjligheter till högintressanta skolsamarbeten med Asien, ett enormt stort område som för många nordbor kanske huvudsakligen är känd genom exotiska resereportage och nyhetsinslag i TV. Desto viktigare är det då att få möjlighet till direktkontakter med ungdomar och kollegor i fjärran länder och upptäcka inte bara kulturella skillnader utan också hur enormt mycket vi har gemensamt – oavsett var vi bor på vår ömtåliga planet.

About niiloa

Language teacher, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration, sea kayaking addict
This entry was posted in collaboration, conference, konferens and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s