Höga betyg lika med framgångsrik skola?

Betyg

Foto: netzanette

Varje år jämförs grundskolorna genom en rangordning som dels bygger på niornas avgångsbetyg, dels på resultaten i nationella prov. Betyg och provresultat är viktiga milstolpar men det skulle vara intressant att väga in ytterligare en faktor: hur går det för eleverna från just min skola i deras fortsatta studier? Garanterat ingen alldeles ny tanke men jag har en känsla av att de grundskolor som faktiskt tar hänsyn till detta är ett fåtal.

Om jag nu har rätt, att det inte är särskilt vanligt att följa upp de ‘utflugna’ niornas studieframgång, vad kan detta bero på? En första tanke är att det helt enkelt skulle vara enormt svårt –  kanske rent av omöjligt med dagens begränsade resurser – men så är faktiskt inte fallet.

Kontaktyta genom sociala medier

Facebook slog igenom som en arena för unga vuxna men i dag är det väldigt vanligt att eleverna redan i mycket unga år – ytligt sett! – är vana FB-användare. In på Facebook med skolan och starta en alumni-grupp för tidigare elever! Där har man ett naturligt sätt för skolan och de ‘gamla’ eleverna att hålla kontakt och då borde det vara en smal sak att exempelvis be medlemmarna att svara på några enkätfrågor. Den här typen av grupper är väldigt vanliga och populära i många länder och det skulle säkert kunna fungera ypperligt också i Sverige.

Intressant material

Det skulle självfallet vara högintressant att få direkt feedback från sina tidigare elever. Med facit i hand: har min undervisning förberett eleverna på ett bra sätt inför gymnasiet eller, hemska tanke, skulle jag kanske ha gjort helt annorlunda? Hur det än förhåller sig, skulle jag bra gärna vilja veta! Dessutom borde detta rimligen vara extremt intressant information för skolledarna i grundskolan. Sedan är det också ett faktum att eleverna är de bästa tänkbara ambassadörerna för en bra skola!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in MyView, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s