Ge mig en god anledning

Whynot

Foto: Kevin

Under senare år har jag i skolsammanhang ganska ofta hört uttrycket ‘lärande organisation’. Jag måste erkänna att jag fortfarande inte är helt säker på innebörden men något som rimligen borde höra till är att skolan kontinuerligt tillförs kunnande, allteftersom medarbetarna ökar sin kompetens. Den samlade kunskapen skall med andra ord inte dräneras när någon lämnar organisationen; tvärtom tillför varje medarbetare något till den gemensamma kunskapsbanken – oavsett hur lång eller kort tid vederbörande arbetar på skolan.Ytterligare skall de erfarenheter som tillförs organisationen förvaras på ett sätt som gör det enkelt att söka – och hitta! – relevant material. Att uppfinna hjulet om och om igen är knappast det smartaste sättet att använda (tydligen) extremt knappa resurser.

Övermänsklig uppgift?

Hur svår uppgift är då denna, vad krävs om hela personalen på skolan verkligen skall kunna bidra till den gemensamma kunskapsbanken på ett vettigt sätt? Självfallet måste det finnas rimliga tekniska förutsättningar och numera är detta lyckligtvis inget problem. Varje skola har datorer tillgängliga och vad gäller det praktiska genomförandet så finns det mängder med med bra verktyg på webben, verktyg som dessutom är helt eller nästan kostnadsfria. Andra saker som kan sätta käppar i hjulen – övermänsklig uppgift, tar för mycket tid, för svårt? Säg att skolledningen bestämmer att en förutsättning för all kompetensutveckling är att de som deltar också efteråt bidrar med en skriftlig reflektion, av den omfattning som man själv tycker är rimlig. Inget övermänskligt krav precis! Tiden då? Som sagt – det är inte fråga om att nödvändigtvis skriva en roman.. Alltför svårt? Hela proceduren kan gå till så här: man vevar igång en nätansluten dator, skriver ett mejl och skickar det till en viss adress – publicerat och klart.

En god anledning..

Förresten, visst är BUF Luleå också en lärande organisation? Med andra ord – tankegångarna ovan måste givetvis redan vara implementerade där. Nu gäller det bara att få ut detta till skolorna också, eller hur? Annars skulle jag väldigt gärna höra en god anledning till att låta bli.

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in MyView, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s