eTwinning-ambassadörerna i Stockholm 9-10/12

Ceciliam

Cecilia berättar om erfarenheterna från Bryssel

Alldeles vid slutet av höstterminen 2009 sammankallade Sveriges eTwinning NSS genom Ann-Marie Degerström de svenska ambassadörerna – lärare med brinnande intresse för internationellt EU-skolsamarbete – till Stockholm. Trots den korta framförhållningen mitt i ‘innan-jul-rushen’ blev vi sammanlagt 12 deltagare, från Malmö i syd till Luleå i norr. På agendan fanns bland annat följande:

 • Återblick till ambassadörernas verksamhet under 2009 och sammanfattning av året
 • Tydligare definition av eTwinning-ambassadörernas roll
 • Framtidsspaning: vad händer inom eTwinning 2010?
 • Presentation av nya TwinSpace av Cecilia Manfredsson som hade tillbringat några veckor i Bryssel
 • Digitala verktyg för samverkan och nya kommunikationsmönster i samhället (undertecknad)

Ambassadörsjobbet kanske låter glamouröst men huvudsakligen innebär uppgiften att man på hemmaplan informerar om eTwinning och konkret hjälper kollegor, elever och skolledare att utveckla arbetet med internationaliseringen. Ingen blir förmögen på jobbet – av den enkla anledningen att det är oavlönat! – men belöningen är främst de täta kontakterna med kollegorna och eleverna både i Sverige och i utlandet. Detta nätverksbyggande bidrar i sin tur till mer attraktiva skolor med lärare och elever som har god samarbetsförmåga och förståelse för internationella frågor.

Kärnan i eTwinning är internationella kontakter på distans med hjälp av digitala verktyg men det fungerar alldeles utmärkt att docka eTwinning-samarbeten och andra Comenius-projekt. Dessa i sin tur ger stora möjligheter till att finansiera också fysiska möten med eTwinning-kollegorna.

Ann-Marie berättade också att Programkontoret kan nu i viss mån stödja evenemang ute i landet som syftar till att sprida kunskapen om eTwinning. Givetvis blir det då enklare för oss ambassadörer att få till attraktiva möten! Annars blir startskottet för ett nytt eTwinning-år den årliga konferensen – nu också femårsjubileum för eTwinning – som denna gång hålls i Spanien i februari.

Själva eTwinning-webben håller på att förnyas på ett ganska grundläggande sätt och det var speciellt intressant att höra Cecilia Manfredsson berätta om senaste nyheter, efter sin Bryssel-vistelse som innehöll täta kontakter med eTwinning centrala support, CSS.

Slutligen hade jag själv nöjet att berätta om ‘digitala grejor’ som Ann-Marie påpassligt döpte min avdelning till! Vi pratade om och testade bl.a. tjänster för omvärldsbevakning (RSS, Lazyfeed, Twingly), sociala nätverk (Dela!, TeachConnect), bloggtjänster (Posterous, Twitter) och kollaboration (GoogleApps, GoogleTranslatorToolkit, GoogleWave, Etherpad).

Sammanfattningsvis ett toppenbra möte som med stor säkerhet kommer att ge upphov till många aktiviteter kring eTwinning i hela Sverige!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in eTwinning, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to eTwinning-ambassadörerna i Stockholm 9-10/12

 1. Anonymous says:

  Bra sammanfattning Niilo, det känns nästan som om jag var med hela tiden och inte bara under badet och den japanska middagen. Lycka till med era insatser och “keep up the good work”!

 2. Anonymous says:

  Strålande sammanfattning Niilo! Du är en klippa i nätverket!

 3. Anonymous says:

  Tack fören trevlig nätverksträff, god mat och varma bad, och framför allt idéer och ny energi.

 4. Anonymous says:

  Jättebra sammanfattning. Jag håller verkligen med om att det var en mycket trevlig träff och att den gav både energi och nya ideer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s