Dreamhack och folkvalda på Skolforum

Simonn_1

Mot slutet på Skolforum-dagen på tisdag 27 oktober tittade jag in hos Dreamhack och lyssnade på Simon Niedenthal – från Malmö högskola – som berättade om teoretiska aspekter kring skapandet av datorspel. Speciellt intressant tyckte jag var det Simon berättade om sk. pervasive games som utspelar sig i den vardagliga fysiska världen, med hjälp av exempelvis digitala scenarier och ledtrådar. Mina tankar vandrade direkt i riktining mot användningen av mobila enheter som stöd för inlärningen, ungefär som kollegorna Mats Larsnäs (Kungsbacka) och Per Falk (Nacka) jobbar och som de berättade om under TeachMeet. Fascinerande till tusan och snacka om att man verkligen spelar på ungdomarnas planhalva. I detta sammanhang kan man också konstatera att i princip varenda elev redan har utrustningen som behövs – i sin hand eller i fickan. Inte helt fel det heller och inom mycket snar framtid kommer denna utrustning också ha en riktig bredbandsuppkoppling vilket öppnar för helt nya möjligheter.

Folkvalda tittade in

Efter seminariet på Dreamhack blev det tillfälle att diskutera IKT och skola med två av våra folkvalda när Camilla Lindberg och sedan också Per Gerdau tittade in. Jag kunde inte låta bli att ta till orda om hur mycket man återigen pratar just om datorer i skolsammanhang, istället för att fokusera på vad man vill åstadkomma! Att snacka datorer tycker jag är sällan en bra ingång till nyskapande verksamhet i skolan, inte minst för att alltför många lärare har redan varit med om mindre lyckade datorsatsningar. Att digitalt kunnande däremot oftast kommer in på något sätt är ju ändå ganska självklart.

Varför så få på Dreamhack?

Det var förresten häpnadsväckande hur få mässbesökare som tittade in till Dreamhack. Särskilt svårt att hitta tycker jag inte det var, tvärtom gick det nästan inte att undvika ingången till ‘spelhålan’. Kan det möjligen vara så att det relativt låga antalet besökare på spelavdelningen säger något om hur vi lärare generellt förhåller oss till det som är nytt inom utbildningsområdet? Aningen skrämmande tanke i så fall.

Se – och hör – Mats och Per!

P.S. Kan inte låta bli att länka här till de presentationer som Mats och Per gjorde under TeachMeet – hederlig, gungande handhållen kamera (jo det är hemskt men jag orkade inte släpa på stativet..) men ljudet borde i alla fall fungera rätt bra! Sju väl använda minuter från både Mats och Per.

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in conference, TeachMeet and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s