Ladda om!

SanyoEneloop – bästa köp? Foto Joshua

In English here!

Texten nedan översattes från det engelska originalet med hjälp av GoogleTranslatorToolkit

Det finns mängder med elektronisk utrustning i dag som oftast – bortsett ifrån miniatyriserade enheter – använder AA och AAA-batterier och till nästan alla dessa prylar är det vettigt att använda laddningsbara istället för slit-och-släng alkaliska batterier. De flesta kameratillverkare rekommenderar uttryckligen (NiMH) laddningsbara batterier eftersom de håller sin effekt stabil nästan till slutet, istället för att successivt bli allt svagare. Med andra ord: uppladdningsbara batterier ska hålla din utrustning igång för fullt hela vägen, även om batterivarningen i slutskedet ofta kommer precis innan strömmen är helt slut. Då gäller det att ha fräscha, laddade batterier i beredskap!

Laddningsbart i utbildningssammanhang: digitala kameror

Apropå digitala kameror i skolan så använder jag definitivt helst utrustning som drivs med vanliga AA (laddningsbara) batterier, med tanke på både ekonomin och miljöaspekterna. Det finns också en ytterligare stor praktisk fördel om kamerabatterierna dör just när du mest behöver dem – sådant händer! – och den är möjligheten att i ett nödläge köpa en uppsättning vanliga alkaliska batterier på närmaste affär. Men när du går upp en klass till proffsens val, systemkameror, är den enda möjligheten i dessa dagar är att hålla sig till varumärkesspecifika Li-ion batterier och laddare.

Olika sorters laddningsbara batterier

Vanliga NiMH laddningsbara batterier kan inte lagras fullt laddade särskilt länge eftersom de laddar ur ganska snabbt; hälften av den ursprungliga kapaciteten kan vara borta efter bara en månads förvaring. Egentligen bör NiMH-batterier tas ‘fräscha’ från laddaren och monteras direkt i kameran – eller vad det nu är för utrustning man använder – för att säkerställa maximal prestanda och batteritid. Tekniken har ändå gått framåt rejält under de senaste åren och den nyaste versionen, NiMH ‘hybrid’-batterier – även kallad ‘andra generationen’ och ‘LSD'(!) – laddar ur mycket långsamt och kan förvaras i princip som vanliga alkaliska batterier. Ytterligare en trevlig finess med dessa hybrider är att de – redan vid köp – är helt laddade och klara för användning. Nackdelarna är främst att dessa senaste NiMH-batterier fortfarande är lite dyra och att de inte riktigt än är uppe i samma kapacitet som sina äldre, (nyladdade!) kusiner.

Några personliga rekommendationer

Vilka laddningsbara batterier borde man då skaffa, och hur viktigt är det med en bra laddare? Jag skulle gissa att det finns lika många åsikter om detta som det finns användare, men några personliga riktlinjer från mig här:

  • Om du vill hålla koll på den senaste utvecklingen kring laddningsbara batterier, är det en bra idé att följa diskussionerna på några stora webbplatser kring digitalfoto – exempelvis dpreview, Flickr och Steve’s Digicams. Det finns många kunniga besökare på dessa sajter!
  • Jag har haft extremt dåliga erfarenheter med kinesiska Konnoc 2700mAh batterier. Jag köpte ett antal av dessa – fint pris! – men flera av dem har gett upp helt efter bara ett par månaders användning och resten kommer inte upp till rimlig kapacitet längre. Ytterligare har det visat sig att i låga temperaturer är Konnoc-laddningsbara nästan värdelösa. Vilket fullständigt misslyckat köp! Många flitiga användare av laddningsbara batterier betygsätter tydligen kinesiska batterier generellt ganska lågt, har jag märkt – efter att ha köpt mina! – så se upp.
  • Jag håller på och går över helt till den nya typen av hybrid-NiMH, även om de är lite dyra. Ett märke som har fått mycket positiva användaromdömen är Sanyo Eneloop; själv har jag använt PowerexImedion från Maha och de har också fungerat mycket bra.
  • Köp inte utan vidare den billigaste laddaren du hittar! En bra laddare med automatisk diagnostik, rekonditionering och skonsam underhållsladdning ger dina laddningsbara batterier en mycket längre livslängd än den billiga skräpladdaren. Återigen, Maha har gott rykte – Jag använder deras lilla MH-C401FS och den gör ett kanonbra jobb. Denna kvalitetsladdare levereras också med en biladapter, vilket är sannerligen praktiskt.

Sammanfattningsvis: laddningsbara batterier är en given kraftkälla till de flesta elektroniska apparater men – som vanligt – får man det man betalar för. På lång sikt lär det nog löna sig att välja kvalitet före kvantitet.

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s