Molnbilder: lagra och dela med dig foton med Flickr

Flickr

In English here!

Texten nedan översattes från det engelska originalet med hjälp av GoogleTranslatorToolkit

Nyligen läste jag en ganska kortfattad svensk tidningsartikel om foto ‘communities’ (gemenskaper, mötesplatser) på nätet. Journalisten hade intervjuat Flickr-användaren och proffsfotografen Håkan Dahlström, och hans kommentarer inspirerade mig att skriva lite om mina egna erfarenheter med Flickr. Visserligen är jag bara en glad amatör när det gäller foto och de flesta av mina bilder är av vanlig semesterstandard!

Lagring och utbyte av digitalt material – särskilt foton – genom internet är definitivt inte ett nytt fenomen men numera har webb 2.0-tjänster i molnet blivit oerhört populära. När det gäller foto communities och lagring av foton, är Flickr en tidig föregångare som fortfarande håller sig i täten.Det finns naturligtvis otaliga liknande gemenskaper på webben men ändå bara två verkliga tungaviktare: Flickr från Yahoo! och Picasa från Google.

Min huvudsakliga motivation till att komma igång med Flickr var densamma som Håkan hade: en smidig back-up av bilderna, lättillgänglig överallt via Internet. Efter en datorkrasch blev dock Flickr kvickt mitt huvudsakliga medium för fotolagring. Att tömma SD-kortet från kameran är numera ungefär liktydigt med att ladda upp bilderna till Flickr. Nedan har jag sammanställt det som jag tycker är bra och mindre bra med Flickr, enligt mina egna erfarenheter.

Vasst

 • Flickr “Pro” måste vara det bästa erbjudandet på webben – USD 25/år ger dig obegränsad lagring, uppladdningar och bandbredd! Naturligtvis finns det relativt generösa gratiskonton tillgängliga men om du använder din digitalkamera någorlunda ofta är det bara att satsa på “Pro”
 • Uppladdning – och nedladdning – fungerar bra och jag har sällan haft några problem. Det finns också Flickr-verktyg tillgängliga för att kunna ladda upp ett antal bilder på en gång (‘batch’); under tiden bilderna laddas upp, kan du använda datorn för andra uppgifter.
 • Det finns många sätt att dela med sig av sitt material, även med andra som inte har Flickr-konton. Du kan också skicka en vän en direktlänk till ett bildspel eller bädda in en länk på din webbplats. Vill du hålla en del av dina bilder privata eller dela dem bara med vissa av dina kompisar? Inga problem alls.
 • Det är lätt att komma i kontakt med andra fotografer, i hela vida världen om man så vill, och diskutera bilder och fotografi. Ett suveränt bra sätt att lära sig mer tillsammans med andra!
 • Du kan jobba med grundläggande bildredigering direkt i webbläsaren, från ditt Flickr-konto, tack vare samarbetet mellan Flickr och Picnik. Nej, det är inte Photoshop, men alla snabba fix fungerar alldeles utmärkt.
 • Detta kan vara aningen off-topic för en fotograf, men det är också möjligt att ladda upp videoklipp: max storlek 500MB varje klipp för “Pro” användare, 150 MB för dem som föredrar gratistjänsten.

Kasst

 • Om du är proffsfotograf, vill du förmodligen fotografera i RAW-format. I så fall är det kört – Flickr har inget stöd alls för (jättelika) RAW-filer.
 • Ifall man använder Flickr som sin huvudsakliga lagring, innebär det också att man då och då även vill ladda ner ett antal av sina bilder i ett enda svep. Här blir det en besvikelse – det finns nämligen inget inbyggt sätt på Flickr att utföra sådana (batch) nedladdningar. Däremot finns det andra verktyg – exempelvis FlckrDown – som förhoppningsvis kan göra jobbet åt dig.
 • Förr eller senare blir det sannolikt så att du har flera identiska kopior av några av dina bilder på ditt Flickr-konto. Detta är inte nödvändigtvis ett stort problem, beroende på hur du organiserar dina bilder och framför allt ifall du har ett ‘Pro’-konto, men irriterande är det ändå. Att bli av med de onödiga dubbletterna är inte heller något väldigt enkelt jobb .

Fult?

 • Den enda riktigt fula saken med Flickr – för mig – är användargränssnittet. Det är enkelt att komma igång med Flickr och det finns fantastiska möjligheter att organisera och dela med sig av bilderna, men tricket är att hitta det rätta sättet att göra allt detta på – och sedan komma ihåg det! Visst, om du använder Flickr dagligen kommer du säkerligen snart tycka att arbetsflödet är enkelt och logiskt. Men om du inte är en mycket flitig användare kan det vara besvärligt att försöka komma ihåg hur man utför en viss uppgift. Användarvänligheten är med andra ord inte en av de starkaste sidorna hos Flickr och Picasa har i detta avseende ett rejält försprång.

Slutsats

Flickr är en välkänd Yahoo! tjänst som har lockat mängder med användare, en tjänst som troligen kommer att finnas kvar i morgon också. Om Yahoo! skulle besluta sig för att lägga ner Flickr, skulle användarna med stor sannolikhet få möjligheten att rädda sina bilder – men jag skulle definitivt rekommendera en fullständig backup på annat håll i alla fall. Synd bara att den där batch-nerladdningen saknas..! Community-funktioner och samarbetsverktygen är utmärkta, med det suveräna ‘Pro’-erbjudandet som grädden på moset.

Sammanfattningsvis: om du är någorlunda seriös kring det här med digitalfoto, kan det knappast bli fel att satsa på Flickr. Det gäller bara att klara av det jobbiga gränssnittet, kanske genom att bli en riktigt trogen Flickr-användare!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in SocialMedia and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Molnbilder: lagra och dela med dig foton med Flickr

 1. Anonymous says:

  Håller med om dina kommentarer om flickr. Jag använder det själv och har samma erfarenheter.

  Lite märkligt är det att man inte ändrat gränssnittet, det är verkligen krångligt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s