Vågen för dansk dynamit

Googlewave

 

Danskarna spränger gränser – enorma inom film, sannerligen duktiga i fotboll, en av Nordens mest omtalade krogar finns i Köpenhamn och nu gör bröderna Rasmussen Vågen med Google! Hur kommer det sig att vi övriga nordbor inte riktigt hänger med? Jag har desto värre ingen riktig förklaring men det är ju bara att inse fakta och gratulera den röd-vita nationen.

 

Det finns redan mängder med hänförda blogginlägg och artiklar om GoogleWave, webbtjänsten som skall ge LotusNotes och andra traditionella grupprogram en ordentlig match. Nu har också jag äntligen sett (hela!) GoogleWave Developer Preview och måste säga att konceptet är fascinerande till tusan. Kommunikation och webbpublicering i realtid, på många olika sätt och på dina villkor, det är melodin! Sammansmältningen av e-post och direktmeddelanden är på något sätt så självklar att någon – helst undertecknad – borde ha kommit på den för länge sedan. Kan inte heller låta bli att nämna den helt suveräna stavningskontrollen som har stenkoll på sammanhanget och språket, istället för att lita på ordlistor!

 

Många användare känner sig ändå fortfarande tveksamma gentemot datormoln – tänk om hela havet stormar och anslutningen över nätet till fjärran datorer inte fungerar? Nu plötsligt ger Google svar på tal genom att alla skall ha möjligheten att känna sig säkra bland lagom stora vågor på hemmaplan: det skall inte vara ett problem att leka med Wave i det egna badkaret, om man så vill, innanför den egna organisationens (förhoppningsvis) trygga brandväggar.

 

Klart jag är riktigt nyfiken på Wave och det skulle inte ha varit så dumt att få provsurfa lite direkt. Som det är nu, måste jag tills vidare nöja mig med att läsa hands-on funderingar från andra. Av någon obegriplig anledning har jag inte fått mina Wave-användaruppgifter än, det måste vara ett misstag. Skall höra snarast med Lars och Jens.

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vågen för dansk dynamit

  1. niilo alhovaara says:

    Wave och e-post, då? Vid skrivande stund är Wave spamfri – av den enkla anledningen att det inte finns någon e-post gateway som hanterar kommunikationen dem emellan. Hur det blir framöver återstår att se men klart det kommer att finnas en kommunikationsmöjlighet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s