HandBrake fixar (DVD) skivan

Handbrake

 

Ibland måste man kunna konvertera och spara en DVD-film (givetvis icke-kommersiell, inte tal om annat) i ett behändigare, komprimerat format som exempelvis DivX eller XViD. Det är inte helt fel att kunna plocka med materialet på en usb-sticka, exempelvis! Jag hade tidigare ett köpesverktyg till detta ändamål men det höll inte riktigt måttet – plus att jag fick tvärstopp med min nya dator som kom med WindowsVista. Vad göra?

 

Lyckligtvis finns det många, många fina program inom alla tänkbara områden som är fria att använda för vem som helst. Ett sådant program som har blivit väldigt populärt och som allt oftare ersätter MicrosoftOffice – med den äran – är OpenOffice. Men, det som gällde nu var videokonvertering. Jag letade, jag frågade men fick inte något riktigt bra napp tills jag kom på ett program som jag trodde endast fanns för Mac: HandBrake. Snabbkoll visade att denna juvel finns tillgänglig också för Windows så då var det bara att prova.

 

Mina erfarenheter av HandBrake är tills vidare utomordentligt goda. Det finns femtioelva verktyg som konverterar video till och från olika format men när det gäller att kunna fixa DVD till komprimerad film på ett enkelt sätt, ja då helt plötsligt är det inte så lätt att hitta rätt. HandBrake plockar enkelt ut alla filmer som kanske finns på DVD:n och undertexterna är det inga problem med heller. Skall man göra flera jobb, är det bara att lägga alla i kön och låta datorn tugga på (det kommer den att göra ett bra tag, videojobb är de mest krävande som finns).

 

Vågen för HandBrake, med andra ord! Kan bara inte bara bli klok på namnet.. Någon?! Ja just det, ytterligare en viktig sak om HandBrake på Windows-datorer: märk väl att HandBrake inte är avsedd för att gå runt eller knäcka kopieringsskydd på kommersiella DVD. Så här står det: “First things first. Handbrake on the Windows Platform does NOT decrypt Commercial DVDs. Let me repeat this. It does NOT decrypt commercial DVDs.”

 

Slutligen: när du letar efter program för vissa speciella uppgifter, kan det vara värt att titta in på en ganska nystartad webbsajt med ett annorlunda upplägg: AlternativeTo. Suveränt initiativ!

About niiloa

Language teacher, EdTech coach, GSuite superadmin, YouTuber, podcaster, advocate for international school collaboration
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s